Menu

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ
"ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ"

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Δραστηριότητες

      
 


    Εκδόθηκε το ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου για το 2014, το οποίο είναι αφιερωμένο στη γυναίκα της υπαίθρου, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις μανάδες και τις γιαγιάδες μας, που στάθηκαν στυλοβάτες όχι μόνο του σπιτιού αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
     Υπήρξαν οι γυναίκες αυτές οι αφανείς ήρωες, που αγωνίστηκαν σκληρά και θυσίασαν την προσωπική τους ζωή, για να ζήσουμε εμείς καλύτερα. Γυναίκες σεβάσμιες, πρόσωπα της αγρύπνιας και της μέριμνας, συνειδήσεις της κοινότητας, Ρωμιές, όπως θα τις έλεγε ο Ζήσιμος Λορεντζάτος.
     Είναι οι γυναίκες που έκαναν όλες τις δουλειές, όχι μόνο του σπιτιού, αλλά και τις αγροτικές, σε συνεργασία με τον άνδρά τους ή και μόνες σε ορισμένες από αυτές. Από τα χαράματα στο πόδι, νοιάζονταν ν' ανάψουν το τζάκι, να ετοιμάσουν το φαγητό, να φροντίσουν τα παιδιά τους, να κουβαλήσουν νερό από τη βρύση, να πλύνουν τα ρούχα, να φροντίσουν τα ζώα του σπιτιού, να υφάνουν τα ρούχα της οικογένειας, να κεντήσουν τα προικιά των κοριτσιών, να μπουν στο μπαξέ, να ετοιμάσουν τις προμήθειες του χειμώνα, να μαζέψουν τον καπνό και να τον αρμαθιάσουν, να ξεφλουδίσουν τα καλαμπόκια, να, να .... Ατελείωτα να. Με τη βροχή, το χιονιά, το κρύο και το λιοπύρι, αυτές ήταν εκεί, αναμμένες λαμπάδες, πεθαμένες από την κούραση, αλλά με μια πλέρια θυσιαστική αγάπη.
    Αδυνατούμε σήμερα να καταλάβουμε αυτές τις γυναίκες, που είχαν τόσο έντονη την αίσθηση του χρέους προς την οικογένειά τους, Από τη μια το φεμινιστικό κίνημα με τις στρτεβλώσεις του κι απ' την άλλη ο εγκλωβισμός μας στην ατραπό της ψεύτικης ευμάρειας και της ιδιοτέλειας, μας εμποδίζουν να αντιληφθούμε πως αυτές οι απλές, αγράμματες γυναίκες με τη σοφία τους και τη συνετή διαχείριση των σπιτιών τους κράτησαν ζωντανή την Παράδοση και πέτυχαν την αυτάρκεια, που είναι ένα ζητούμενο στη σημερινή εποχή της κρίσης. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτό το life style που εκμαυλίζει τη ζωή μας κι ας σκύψουμε πάνω στις φωτογραφίες και τα λογοτεχνικά κείμενα του ημερολογίου, για να αντικρίσουμε το καθαρό τους βλέμμα και ν' αφουγκραστούμε τη φωνή τους.
Με εκτίμηση 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

ΥΓ. Το ημερολόγιο διατίθεται από το γραφείο του Πολιτιστικού Συλλόγου, το οποίο λειτουργεί κάθε Κυριακή πρωί (10:00 - 12:00).



 


 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου