Menu

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ
"ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ"

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

 

Κρατώντας αναμμένη τη λαμπάδα της μνήμης, το ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσθένης "ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ" για το 2022 είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και είναι διανθισμένο με ιστορικές αναφορές, αφηγήσεις συγχωριανών με προσφυγική καταγωγή, λογοτεχνικά αποσπάσματα και πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Διατίθεται στα γραφεία μας και στην "Οργανωτική" επί της Φιλίππου στην Καβάλα στην τιμή των 10 ευρώ. 
 
Παραθέτουμε εδώ την Εισαγωγή με τις εκ των προτέρων ευχαριστίες μας για την ανταπόκρισή σας.
 
Το φετινό μας ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το βίαιο ξερίζωμα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας μέσα στη δίνη των εθνικισμών των αρχών του 20ου αι. και η εγκατάσταση των προσφύγων στη μητροπολιτική Ελλάδα υπήρξε μια τραγωδία για το Γένος μας και την ανθρωπότητα, αλλά και ένα καταλυτικό γεγονός που καθόρισε την πορεία και την φυσιογνωμία του νεοελληνικού κράτους. Η Καταστροφή του 1922 με την πυρπόληση Σμύρνης δεν προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά είναι καρπός πολλών παραγόντων που σχετίζονται με την πολιτική της Ελλάδας, της Τουρκίας και πολύ περισσότερο των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και των βλέψεών τους στα εδάφη της Ανατολής.
Πέρα όμως από την οδύνη και τον πόνο που γέννησε στους πρόσφυγες για τις ανθρώπινες απώλειες και το ξερίζωμα από τη γενέθλια γη, η Καταστροφή στάθηκε αφορμή για δημιουργία χάρη στο πολιτιστικό υπόβαθρο, την αγωνιστικότητα και την εργατικότητά τους. Στα ταραγμένα εκείνα χρόνια με τα μύρια πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, οι πρόσφυγες ενσωματώθηκαν στην νεοελληνική κοινωνία ενισχύοντας δημογραφικά αποψιλωμένες περιοχές και τονώνοντας την εθνική οικονομία με τις δραστηριότητές τους στον αστικό και αγροτικό χώρο. Οι επιφυλάξεις και οι προκαταλήψεις των γηγενών απέναντί τους, αργά ή γρήγορα, ξεπεράστηκαν και πορευόμαστε σήμερα ενωμένοι, παραπόταμοι στην κοίτη ενός ποταμού.
Εκατό χρόνια μετά, η μνήμη καίει άσβηστο καντήλι, χωρίς μίσος για την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, με ομόνοια και διάθεση δημιουργίας, για να μην κοπεί ποτέ το νήμα της μικρασιατικής παράδοσης, το μπολιασμένο στα ελληνικά χώματα. 
 
Με εκτίμηση
 
ΤΟ Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσθένης
«ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ»
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου