Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014
Αφιέρωμα  στο Γρηγόρη Αυξεντίου
της Ιωάννας Ρωμανού

  1η Απριλίου - Μνήμη εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα Κυπρίων κατά των Άγγλων αποικιοκρατών 1955-1959
Κάθε χρόνο, την 1η Απριλίου τιμούμε τη μνήμη των παλικαριών που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την αποτίναξη της αγγλικής  κυριαρχίας στην Κύπρο, εξασφαλίζοντας έτσι την ανακήρυξή της σε ανεξάρτητη δημοκρατία,  το 1960.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η μορφή του Γρηγόρη Αυξεντίου, που με το μαρτυρικό του θάνατο έδωσε  και δίνει ένα μάθημα ήθους και εθνικής αξιοπρέπειας στους κατακτητές όλων των εποχών.
  
Ο Αυξεντίου γεννήθηκε στη Λύση της Αμμοχώστου το 1928 και φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στην Αθήνα. Οργανώθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. το 1955 και σύντομα, χάρη στις ικανότητες και τη γενναιότητά του, του δόθηκε το αξίωμα  του υπαρχηγού με τα ψευδώνυμα Ζήδρος, Ρήγας, Αίας και Άρης. Οι Άγγλοι τον θεώρησαν ιδιαίτερα επικίνδυνο και τον επικήρυξαν για 5000 λίρες, αυτός, όμως, ξέφευγε μεταμφιεζόμενος, και όντας καταζητούμενος, κατάφερε να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική, στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου.

Το χειμώνα του 1957 παγιδεύτηκε  με άλλους άντρες στο όρος Τρόοδος και κατά τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από πιθανή κατάδοση κάποιου βοσκού, έμαθαν οι Άγγλοι ότι κρύβονταν σε μια σπηλιά, κοντά στη Μονή Μαχαιρά.  Στις 2 Μαρτίου καταφθάνει δύναμη 60 ανδρών, που περικύκλωσαν τη σπηλιά και ανάγκασαν τους συντρόφους του σε παράδοση. Στο μεταξύ έφτασαν ενισχύσεις και μετά από δεκάωρη μάχη, οι Άγγλοι έριξαν βόμβες πετρελαίου και τον έκαψαν ζωντανό στις 3 του Μάρτη. Το πτώμα του βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε στη Λευκωσία, μαζί με τ’άλλα απαγχονισμένα παλικάρια, στα «Φυλακισμένα Μνήματα».


Μνημείο στη Μονή Μαχαιρά
Ο Γιάννης Ρίτσος, με την ευαίσθητη ποιητική του φωνή, όταν πληροφορήθηκε το μαρτυρικό θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου, έγραψε σε μια μέρα και αφιέρωσε στο παλικάρι αυτό τη σύνθεση «Αποχαιρετισμός», που   αφιερώνε­ται στον Ήρωα και Άγιο Γρηγόρη  Αυξεντίου. Το ποίημα είναι ένας εσωτερικός μονόλογος του παλικαριού στην κρύπτη του λίγο πριν τον θάνατο του.                                                                                                                              Ας είναι αιωνία η μνήμη του!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου